Localizarea Comunei Balilesti

Comuna Balilesti apartine Regiunii Sud-Muntenia si este situata la 35 de km fata de municipiul Pitesti - resedinta de judet.

Regiunea Sud-Muntenia contine 7 judete: Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Prahova, Teleorman si Ialomita.

Judetul Arges are o suprafata de 6826 km2, ceea ce reprezinta 19,81% din suprafata totala Regiunii Sud-Muntenia.

Balilesti, una dintre cele 93 de comune ale judetului Arges, este situata in zona centrala a judetului, caracterizata printr-un relief deluros, cu o suprafata totala de 5.993 ha. Teritoriul sau administrativ se invecineaza cu urmatoarele comune:

Pozitia comunei Balilesti se prezinta astfel:

Situarea satului de resedinta fata de principalele localitati ale judetului si fata de caile de comunicatie rutiere si feroviare se prezinta astfel:

Alcatuirea Comunei Balilesti

Comuna Balilesti este alcatuita din 7 sate: Bajesti, Balilesti, Golesti, Poienita, Priboaia, Ulita si Valea Mare.

Distantele intre localitatile componente si satul de resedinta (Balilesti) sunt cuprinse intre 2 km (Valea Mare) si 6 km (Poienita).
Comuna Balilesti este strabatuta pe directia mediana nord-sud de cursul inferior al raului Bratia de-a lungul caruia, de o parte si de alta, in terasa medie, s-au dezvoltat localitatile componente.
In paralel cu acest rau, drumul judetean DJ 732, principala cale de acces in comuna realizeaza legatura intre satele Valea Mare, Golesti si Poienita. In satul de resedinta - Balilesti -, drumul judetean DJ 732 face jonctiunea cu drumul comunal DC 6, iar in satul Valea Mare cu drumul comunal DC 7.
Drumul comunal DC 6 strabate satul Bajesti si face jonctiunea cu drumul national DN 73 Pitesti-Brasov in satul Lotasi (comuna Titesti).
Drumul comunal DC 7 situat paralel cu malul stang al raului Bratia, face legatura intre localitatile componente Ulita, Priboaia si Valea Mare.
In concluzie, legaturile intre satele componente ale comunei sunt bine asigurate datorita acestor cai de comunicatie rutiera.

Majoritatea satelor prezinta o structura lineara, cu exceptia satului Bajesti ce se incadreaza in categoria satelor adunate.